Přečetli jsme za vás: Dara McAnulty - Deník mladého přírodovědce

16.01.2023

"Víc tmy znamená víc večerního ticha, kdy neslyšíte nic než zpěv červenek, havranů, kavek, krkavců nebo vran šedých. Vzdálené kvílení racků. Já mezitím slyším mnohem víc.", popisuje své pocity ze zimního období mladý irský přírodovědec Dara McAnulty (nar.2004), který se dnes věnuje ochraně přírody a ekologickému aktivismu.

Svoji potřebu velmi úzkého spojení s přírodou popisuje na stránkách svého Deníku mladého přírodovědce otevřeným, syrovým a zároveň velmi lyrickým způsobem. Čtenáře zároveň velmi otevřeně pouští do zákoutí své dospívající duše, která se musí vyrovnat nejen s vykořeněním z domova, ale i se školní šikanou a vlastním duševním zdravím.

Kniha je nádherným poutavým obrazem přírodního světa, který mnozí z nás zapomínáme vnímat a zároveň velmi autenticky vykresluje svět autismu a překonávání tíživých úzkostí - často právě s pomocí blízkého pouta s přírodou.

Neváhejte - čte se samo!

Knižní debut mladého autora byl v roce 2021 vyhlášen vítěznou knihou roku v kategorii narativni nonfikce v prestižní soutěži British Book Awards.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky